Kleuterparticipatie

In Antwerpen werken we met een online aanmeldingssysteem voor al wie op zoek is naar een kleuterschool of lagere school. Eerst aanmelden dus alvorens in te schrijven.  Aan de hand van bepaalde criteria worden de vrije plaatsen verdeeld. Op die manier krijgt iedereen evenveel kansen om zijn of haar kind in te schrijven in een school van voorkeur en vermijden we wachtrijen aan de schoolpoorten.
Alle ouders die een kind wilden aanmelden dat voor het eerst naar de kleuter- of lagere school gaat of dat van school wil veranderen, konden dat doen tijdens de aanmeldperiode die liep van 5 tot en met 26 februari tot 17 uur. Kinderen aanmelden voor een school waar al een broer of zus is ingeschreven of waar een van de ouders werkt, kon gebeuren van 5 tot en met 19 januari. De aanmeldingen zijn zonder problemen verlopen. De resultaten van de twee aanmeldperiodes zijn intussen gekend. 
De Toolbox onderwijs is een didactisch pakket om informatie over onderwijs over te brengen aan ouders met jonge kinderen.
Ook dit jaar werken we in Antwerpen opnieuw met een online aanmeldingssysteem voor alle kleuterscholen en lagere scholen van het basisonderwijs. Ouders moeten hun kind dus eerst aanmelden voordat ze het kunnen inschrijven in de school.
Met de start van het nieuwe schooljaar werd ook de aftrap gegeven van het Kleutermenu 2014 – 2015.
Stad Antwerpen streeft ernaar om zoveel mogelijk kinderen te laten proeven van het sport- en cultuuraanbod in de stad onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’.
De stad moedigt alle ouders aan om kinderen vanaf 2,5 jaar naar school te sturen om schoolse achterstand te vermijden. Kinderen die naar de kleuterschool gaan, doen het later beter op school dan kinderen die pas op 6 jaar starten.