Onderwijskansen voor kwetsbare leerlingen

Kom naar de method(iek)enmarkt in Atlas! De werkgroep anderstalige nieuwkomers van LOP Antwerpen basisonderwijs organiseert deze markt op donderdag 20 oktober 2016 van 13.00 uur tot 16.00 uur (doorlopend).
In de infogids 'Voor het eerst naar school' van Atlas - Inburgering staat informatie over een school zoeken voor anderstalige, minderjarige nieuwkomers en hun ouders. Ouders krijgen er ook een antwoord op de meest gestelde vragen. Wanneer is het vakantie? Moet mijn kind naar de dokter op school? Wat is het CLB? Hoe kan ik volgen wat er op school gebeurt?
Verhoog de kansen van jonge anderstalige nieuwkomers door het organiseren van lessen taalbevordering tijdens de maanden juli en augustus.  Een initiatief als de zomerschool is ontzettend belangrijk voor een betere integratie van deze jongeren in onze maatschappij.
In Vluchtpost leren kinderen op creatieve manier meer over het leven van een vluchteling. Ze tekenen een persoonlijk vredeskaartje en posten het in de vredesbrievenbus. Het Vredescentrum verzamelt alle postkaartjes en bezorgt ze nadien aan Syrische leeftijdsgenootjes in een Turks vluchtelingenkamp.
Elke leerling is uniek in hoe hij of zij leert. Hoe kan u hierop nog beter inspelen in de klas of op school? 
Scholen of leerkrachten worden vaak geconfronteerd met de sociale problematieken van gezinnen. Maar ouders verwijzen naar OCMW -hulpverlening is vaak moeilijk omdat het niet duidelijk is waar ouders terecht kunnen of omdat ouders drempels ervaren. Het contactpunt voor scholen biedt een oplossing.
Schrijf je in en ga met uw klas aan de slag rond het thema mode & discriminatie. Kleed met de klas een paspop aan met je eigen 'antidiscriminatie-creaties' en toon jullie proces aan de vliegende reporters die uw school bezoeken op 16, 17 of 18 maart 2015.
Op 23 januari 2014 traden ouders en jongeren van Marokkaanse origine in dialoog met het Antwerpse onderwijsveld. Geen enkele vraag werd vermeden.
Fistful of memories..., een hand vol herinneringen: Een studienamiddag rond migratie, geschiedenis en herkomst van Antwerpse jongeren.

Pagina's