Alle projectaanvragen in 1 platform: een echte win-win!

Vanaf september kunnen alle partners en scholen terecht op het Samenwerkingsplatform Onderwijs. Wij brachten een bezoekje bij 2 van de architecten van dit platform: Saskia De Mol en Kristiaan Pipijn.  We vroegen hen wat dit platform kan opbrengen voor een school; voor jou dus.

Maak kennis met het SamenwerkingsPlatform

Saskia, kan je uitleggen wat dit nieuwe platform precies is?   

Het samenwerkingsplatform is een gemeenschappelijk platform tussen de school en de stad waarin alles in verband met concrete samenwerkingsverbanden wordt verzameld: verslagen, overlegmomenten, projectaanvragen en dergelijke. Het is ook dé plek waar scholen alle ondersteuning voor scholen kunnen aanvragen.  

Door gebruik te maken van het samenwerkingsplatform kan je dus met al je onderwijsvragen voor stedelijke partners terecht op 1 plek. Je kan er als school ook je projecten in opvolgen. Is jouw aanvraag voor een project goedgekeurd? Is er reeds een verslag van een overleg met bijvoorbeeld je wijkverantwoordelijke beschikbaar? Je vindt het terug in dit platform.  

Het aanbod van klasuitstappen blijf je terugvinden op www.klasopstap.be.

 
Kristiaan, wat maakt dat de stad inzet op een dergelijke databank, wat brengt dit op voor scholen?  

Scholen vinden op dit platform alle ondersteuning en aanbod terug. Ook ondersteuningsaanbod van de partners van de stad vinden scholen daar terug. Ze kunnen samenwerkingen met deze stedelijke partners opvolgen in het platform.  

Kristiaan waarvoor kan ik nog terecht op onderwijsnetwerkantwerpen.be?  Op onderwijsnetwerkantwerpen.be vind je nog steeds heel wat informatie, inspirerende verhalen...  Vroeger kon je via deze website ook aanvragen doen voor bijvoorbeeld projectaanvragen of ondersteuning van de leerloopbaandviseurs. Daarvoor word je nu doorgestuurd naar het samenwerkingsplatform.

Saskia, kan je nog een concreet voorbeeld geven van wat nu beter of sterker zal verlopen?  

Via www.klasopstap.be kon je al op één plek al het aanbod rond klasuitstappen en workshops voor klassen in Antwerpen terugvinden. Had je als school andere vragen, dan was de info iets meer verspreid. Daarnaast maakten we achter de schermen gebruik van verschillende systemen om project- en ondersteuningsaanvragen op te volgen. Met dit nieuwe platform komt daar nu verandering in. Info over projectaanvragen of andere ondersteuning zal je dus op één plek kunnen terugvinden. Bovendien laat het systeem toe dat alle stedelijke partners hun aanbod niet alleen kunnen communiceren, maar ook kunnen opvolgen.

Ander stadsaanbod zoals #Goal en EcoScholen vind je dus nu op één plek. Als je als school iets wil doen rond gezondheidsbeleid, projectmatig werken, klimaat..., dan vind je het aanbod dat vanuit de stad beschikbaar is terug op dit platform. Bovendien kan je hierop je ondersteuning aanvragen en kan je jouw vraag en de opvolging ervan op het platform terugvinden. Weet wel dat het net in gebruik is en dus nog groeit. De komende maanden zal het meer en meer uitbreiden.

Saskia:  Hoe zit het met de privacy? Kunnen ouders of andere scholen ook de verslagen van onze school zien?

Neen, noch ouders of andere instanties kunnen de gegevens van jouw school zien, tenzij ze als partner verbonden zijn aan jouw school. Zowel medewerkers van scholen als partners loggen in met een A-profiel en krijgen dan toegang tot de dossiers waarin ze betrokken zijn.  

Kristiaan, welke partners werken mee in dit systeem?  

Alle stedelijke diensten die werken met scholen en partners die samenwerken met de stad, kunnen het systeem gebruiken. De stad heeft ook samenwerkingsverbanden met organisaties zoals Arktos en De Schoolbrug. Ook hun aanbod voor scholen vind je terug op het platform.  

Saskia, met een nieuw systeem werken is altijd wat spannend. Waar kunnen mensen terecht als er een vraag is of iets niet werkt?   

Dat is zeer begrijpelijk, maar het platform is zo klantgericht opgebouwd dat je zelfs geen handleiding nodig hebt. Voor wie helemaal op zeker wil spelen, hebben we ondersteunende tools uitgewerkt.

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Wat vinden gebruikers ervan?

Denise, wijkverantwoordelijke onderwijs: 
"Het is sterk dat er een goed overzicht is van heel het traject. Ik kan er als partner van scholen de dingen in kwijt die ik belangrijk vind."  

Ann, projectmedewerker:  
"Ik ben fan van het nieuwe platform. Wanneer ik nu naar een school ga om te beluisteren wat hun vraag is, dan kan ik in het systeem onmiddellijk zien met welke partners zij al werken of met welke projecten ze al bezig zijn. Zo was ik laatst op een school die wil werken rond het thema gedrag. Ze waren onder de indruk dat we linken legden met een project rond de speelplaats en met enkele partners die al actief werken rond gedrag in de school. Ik voel mij nu meer verbonden met partners en ook professioneler in mijn gesprekken met scholen."

Tine, communicatieverantwoordelijke

"Een collega liet me het platform als eens zien.  Ik heb het vertrouwen dat we als school met dit systeem goed gaan kunnen opvolgen wat de stand van zaken is van ons project. Alle verslagen en materialen van de begeleiding kunnen we dan terugvinden op één plek. Goed initiatief!" 

Gerelateerde info

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.
Schrijf je in